Polgármesteri köszöntő

Szany Nagyközség Képviselő-testülete Szany nagyközség lakóinak nevében tisztelettel köszöntjük a honlapra látogató Olvasót! Bízunk benne, hogy községünk bemutatása elnyeri az Ön tetszését és ellátogat hozzánk.

Szany_madartavlat

 

A település a történelem viharaitól szaggatott története az 1398. év óta ismert. Szany nagyközség Győr-Moson-Sopron megye déli részén, Veszprém megyével határosan fekszik a Kisalföldön, a Rába folyó közelében, Csorna és Pápa városok között félúton. A községet vasút köti össze Csorna és Pápa városokkal, menetrendszerinti autóbusz járatok pedig a környező településekkel és városokkal. A község keresztutcás szerkezetű, 965 lakóingatlannal, 2.360 fő lakossal. Infrastrukturáltsága kiépített.
    A település két háziorvosi körzetet, fogorvosi szolgálatot, anya- és csecsemővédelmi szolgálatot, óvodát, iskolát, idősek otthonát, könyvtárat, helytörténeti gyűjteményt, művelődési házat üzemeltet. Az OTP és Takarékszövetkezet pénzügyi-, az ÁFÉSZ és magánvállalkozók által üzemeltetett boltok, vendéglátó egységek kereskedelmi és vendéglátó szolgáltatása érdemel említést.
    A község gazdaságában a legjelentősebb a több, mint 500 főt foglalkoztató német tulajdonú INTERFA Bútoripari Kft, amely kárpitosipari termékek gyártásával foglalkozik. A környező települések lakóinak is munkalehetőséget biztosít. Jelentős építőipari cég a SZANYÉPSZER Kft. Foglalkoztató üzem még a Metall-Ráb 2001 Kft és a Del-Gép Kft. A községben meghatározó a mezőgazdaság. Fő foglalkoztató a "Dózsa" Termelő Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezet, valamint jelentős az egyéni gazdálkodók száma is.
    A községnek mindig híres volt a közösségszervező ereje. 1928-ban alakult a Szent Imre Daloskör Kokas Kálmán vezetésével, amelyből 1931-ben kivált a tánccsoport Gyöngyös Bokréta néven. Később nevét "Szanyi Bokrétára" változtatta. Az együttes országos és nemzetközi hírnévre tett szert. A községben aktív egyesületi élet folyik. Működik a sport-, tűzoltó-, horgászegyesület, valamint a "Dózsa" Vadásztársaság és a galambász-kör.
    Szany legjelentősebb látnivalói az eredetileg barokk, majd klasszicista stílusban átépített volt püspöki kastély, a háromtornyú, három hajós barokk templom és a Szent Anna kápolna, mely neoromán stílusban került átépítésre.
    A legjelentősebb események a településen megrendezett falunap és az Anna napot követő (egyházi - Szent Anna kápolnánál) hétvégén világi búcsú. Az elmúlt években a községben rendezték meg a megyei vadásznapokat.

 

Németh Gergely

polgármester