Téglamúzeum

A gyűjtemény tulajdonosa, Rugli Dezső az 1970-es évektől kezdve gyűjti a téglákat.

Téglamúzeum SzanySaját elmondása szerint - mivel sok műemlék jellegű épületen dolgozott, mint kőműves - a téglákon található monogramok keltették fel érdeklődését. Ezzel vette kezdetét a gyűjtemény létrehozása. A későbbiekben kutatni kezdte a már meglévő téglák eredetét, Így a ma már több ezer darabot számláló gyűjtemény minden egyes darabjának származását és készítésének idejét ismeri.

Rugli Dezső történelemtanárokat megszégyenítő tudással beszél a történelem minden idevonatkozó részleteiről. A tulajdonos ugyanis minden érdeklődőt személyesen vezet körbe múzeumában, mely séta alatt számos információt oszt meg velünk a tárlat darabjairól, valamint ezen építőanyagok gyártásának fejlődéséről a kezdetektől napjainkig.
A téglamúzeumban a téglák koronként külön vitrinekben sorakoznak az alábbiak szerint

    Téglák a kiállításonókori téglák (főleg egyiptomi)
    római kori téglák
    Árpád-kori téglák
    török időkből származó téglák
    uradalmi, grófi téglák

A téglákról bővebben

Saját vitrinje van a Szany határában készült tégláknak, melyek között fellelhető az egykor a község határában álló Árpád-kori templom egy téglája is. Külön érdemes kiemelni a saját égetésű tégláit, melyek közül néhányat mozaikok díszítenek. Ezen darabokon többek között a szanyi háromtornyú templom, a csíkszeredai templom, a szanyi Szent Anna kápolna és Szany címere ismerhető fel.
A gyűjtemény előzetes megbeszélés alapján bármikor ingyenesen megtekinthető.

Cím: 9317, Szany, Damjanich u. 12. Telefon: (96) 287 355

www.ruglitegla.hu/